Technologia ważenia firmy Ishida odegrała kluczową rolę w umożliwieniu francuskiemu specjaliście ds. świeżych produktów, firmie Voie Verte, poszerzenie i rozwinięcie asortymentu świeżych owoców w kawałkach i sałatek owocowych, dzięki czemu mógł sprostać rosnącemu popytowi.
Znajdująca się w regionie Lyonu firma Voie Verte, zajmuje się uprawą i sprzedażą produktów rolnych od 1972 r. W 2012 r. stworzyła zakład zajmujący się produkcją świeżych owoców i warzyw. Sukces tego przedsięwzięcia doprowadził do otwarcia kolejnego. Nowy zakład o powierzchni 5100 m2 znajduje się w Les Echets, a duża część jego powierzchni dedykowana jest dla produktów świeżo krojonych.
W zmaksymalizowaniu zdolności produkcyjnych nowego zakładu pomóc miało zainstalowanie trzech naważarek Ishida przeznaczonych do świeżej żywności (FFW). Maszyny zostały specjalnie zaprojektowane, tak aby zapewnić wydajne i dokładne ważenie delikatnych i trudnych w obsłudze świeżych, lepkich i podatnych na obicia produktów. Ze względu na stale rosnący popyt i doskonałą wydajność pierwszego zainstalowanego 12-głowicowego modelu, Voie Verte zdecydował się zainwestować w dwie dodatkowe 6-głowicowe naważarki.
Centralnym elementem konstrukcji FFW jest system dystrybucji umieszczony w górnej części wagi, który umożliwia jednemu lub dwóm operatorom równomierne rozprowadzanie produktu za pomocą podajników taśmowych do lejów wagowych. Dzięki temu rozwiązaniu operatorzy mają również możliwość ostatecznej kontroli jakości produktu przed porcjowaniem. Ergonomiczny układ FFW ułatwia równomierne rozkładanie produktów na stole podajnika, a podajniki taśmowe ułatwiają precyzyjne i spójne podawanie produktu do lejów zasypowych. Zgarniacze leja zasypowego, żebrowane powierzchnie i zgarniacze na przenośnikach taśmowych minimalizują przywieranie produktu. Funkcje te pomagają zmaksymalizować szybkość, dokładność i wydajność procesu ważenia.
Nowe naważarki przyniosły zakładowi wiele konkretnych korzyści. Przede wszystkim zapewniły większą wydajność. Umożliwiły również precyzyjne i dokładne ważenie każdej porcji owoców przy minimalnych stratach produktu i jednoczesnym zachowaniu jakości. W rezultacie firma mogła zredukować liczbę operatorów nadzorujących proces pakowania.
Maszyny sprawdzą się również w przypadku krótkich cykli produkcyjnych, ponieważ każde urządzenie wyposażone jest w intuicyjny pilot zdalnego sterowania, który umożliwia szybką zmianę receptury. Dzięki temu, że zbiorniki można łatwo wyjąć i szybko je wyczyścić, zmiana receptury możliwa jest w około 10 minut.
12-głowicowy model może naważać dwa różne owoce jednocześnie, dlatego jest idealny do mieszanek owocowych.
Naważarki w Voie Verte pracują obecnie z prędkością około 20 tacek na minutę, chociaż są w stanie osiągać znacznie wyższe prędkości, (do 70 i 35 tacek na minutę, odpowiednio dla modeli 12- i 6-głowicowych). Producent zdecydował się na niższą prędkość, aby zapewnić spójną i płynną pracę, zwłaszcza że inne urządzenia na linii nie byłyby w stanie nadążyć za maksymalną prędkością FFW.
„Voie Verte rozwija się od 1972 roku, nieustannie dostosowując się do oczekiwań rynku i trendów konsumenckich” – powiedział José Carrion, dyrektor przemysłowy firmy. „Potrzebowaliśmy partnera, który wesprze nas w rozwoju i mógłby dostarczyć nam rozwiązania dostosowane do naszych potrzeb. Od samego początku byliśmy pewni co do wyboru technologii Ishida ze względu na jej dokładność i niezawodność” – dodał.
Voie Verte to firma rodzinna, która koncentruje się na wielu obszarach działalności. Jako producent, na swoich dwóch farmach o powierzchni około 30 ha, firma uprawia różne odmiany sałaty (od kwietnia do października) oraz kabaczki (w miesiącach zimowych).
Firma zajmuje się również hurtową sprzedażą owoców i warzyw, dostarczając do supermarketów i hipermarketów własne produkty oraz produkty od producentów partnerskich. Świeże produkty Voie Verte są również sprzedawane klientom, a także sektorowi gastronomicznemu. Ponadto, prowadzi własne minimarkety w Lyonie i okolicach, sprzedając owoce, warzywa, świeże produkty, słodkie i pikantne produkty, przekąski i dania delikatesowe, a także inne świeże produkty spożywcze. Firma zatrudnia około 40 osób, w sezonie liczba ta wzrasta do 60.
Źródło: ishidaeurope.pl