Portal biznesowy – Wiadomości / Informacje / Porady
Blisko ludzi

Jak jeść zdrowo jesienią? Jesienne warzywa i owoce.

gazetka promocje ceny

Jesień do świetna pora na to, by wykorzystać w kuchni produkty z polskich sadów i by przyrządzać dania z warzywami, które ogrzewają i dodają energii.

Żeby utrzymać zdrową dietę, nie dać się ponuremu nastrojowi i cieszyć doskonałym jedzeniem, warto cały czas wzbogacać dietę w doskonałej jakości owoce i warzywa.

Gorące zupy

Zupy trafiają na polskie stoły bardzo często, ale jesienią powinny być ich stałym gościem. Uwielbiamy zupę pomidorową z makaronem, latem chętnie przygotowujemy chłodniki i owocowe zupy na zimno. Jesienią czas postawić na rozgrzewające zupy warzywne lub mięsno-warzywne. Miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej na pewno nie pogardzą rosołem i krupnikiem. Obie zupy przygotowywane są na mięsie, z dużą ilością warzyw. Rosół to naturalny antybiotyk, który wspomaga leczenie infekcji i jest źródłem kolagenu. Krupnik z kolei zawiera kaszę, która doskonale łagodzi głód i jest źródłem witamin.

Miłośnicy pikantnych smaków z powodzeniem mogą przygotować gulaszową zupę lub zupę meksykańską. W nich siłą są przede wszystkim ostre, rozgrzewające przyprawy, między innymi czosnek i chili. Obie mocno rozgrzewają i działają antywirusowo i antybakteryjnie. Takie dodatki bez problemu znajdziemy w markecie spożywczym.

Coraz większym powodzeniem cieszą się też aksamitne, gorące zupy — kremy. Furorę robi nie tylko krem z naszej lokalnej marchwi, ale także z dyni czy batatów. Warzywa te znakomicie komponują się z rozgrzewającymi przyprawami: imbirem, cynamonem, czosnkiem.

Kiszonki

Kiszona kapusta i kiszone ogórki to produkty, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu, zwłaszcza jesienią. Wspierają florę bakteryjną jelit, a stan układu pokarmowego ma ogromne znaczenie dla siły układu odpornościowego. Kiszone ogórki oraz kapusta dostarczają dawkę witamin z grupy B, są zastrzykiem z witamin C, A, E, K, regulują metabolizm, zwiększają przyswajalność żelaza. Dostarczają magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Chociaż wiele osób uwielbia zupy z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków, lepiej kiszonki jadać na surowo. Gotowanie ich niszczy witaminy i dobroczynne bakterie.

Rozgrzewające przyprawy

Podczas gotowania jesiennych dań, warto sięgnąć po przyprawy, które silnie rozgrzewają od środka. Na sklepowych regałach z warzywami znaleźć można przyprawy w postaci korzeni i ziół. Warto korzystać z tych świeżych, a te w proszku czy suszone mieć w kuchni na wszelki wypadek.

Imbir — jest doskonałym dodatkiem do zup orientalnych i zup kremów, zwłaszcza z dyni, ale dodać go można także do gorącej herbaty. Wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, podnosi odporność, przyspiesza zdrowienie.

Kurkuma — także dostępna w postaci korzenia. Rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, zapobiega dolegliwościom reumatycznym, stymuluje działanie wątroby, wspomaga pracę serca. Kurkuma świetnie komponuje się z zupami z warzyw pomarańczowych i z daniami azjatyckimi.

Rozmaryn — do kupienia w postaci świeżych ziół w doniczce. Rozgrzewa, wspomaga organizm w zwalczaniu przeziębienia i grypy, łagodzi bóle głowy, pobudza umysł do pracy. Najczęściej stosowany jest jako przyprawa do mięs.

Kolendra — także dostępna w doniczce. Dodaje się ją do mięs: jagnięciny, drobiu i wołowiny oraz do ryb. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Tymianek — kolejne zioło, które można kupić w doniczce i uprawiać na parapecie. Ma bakteriobójczy olejek, który zwalcza infekcje. Łagodzi ból gardła, zwalcza dolegliwości układu oddechowego i pokarmowego i zawiera witaminy: A, C, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, jest źródłem potasu, wapnia, żelaza, cynku, manganu, magnezu, miedzi.

Lokalne owoce

Dzięki dostawom z całego świata, w sklepach obecne są przez cały rok nawet egzotyczne owoce. Warto sięgać po każde, ale jesienią w szczególności zachęcamy do korzystania z tych lokalnych. Jabłka, gruszki i śliwki znakomicie oddziałują na ludzki organizm. Jabłka mają mało kalorii, są słodkie, więc doskonale zaspokoją jesienną ochotę na słodkości. Są źródłem witamin: A, C, E, potasu, cynku, żelaza oraz błonnika. Sycą, więc szybko można złagodzić nimi głód. Jabłka można jeść na surowo, ale można je wykorzystać także do przygotowania gorącego jesiennego śniadania, takiego jak owsianka. Gruszka jest lekkostrawna, wspomaga układ krwionośny. Jest źródłem wielu witamin i minerałów, a przy tym zawiera błonnik, więc zapobiega zaparciom. Podobne właściwości ma śliwka, prawdziwa królowa polskich stołów. Oprócz tego, że jest wyborna na surowo, doskonale pasuje do słodkich wypieków.

Wreszcie masz pomysł na jesienne dania dla całej rodziny? Sprawdź gazetkę Lidla i zaplanuj zakup warzyw i owoców oraz orientalnych przypraw, z których przygotujesz rozgrzewające, sycące i poprawiające nastrój śniadania, obiady i kolacje.