Portal biznesowy – Wiadomości / Informacje / Porady
Firma

Branża Horeca ma się dobrze, czym starają się nas zaskoczyć hotele?

Branza Horeca

Artykuł nadesłany

Horeca to połączenie działalności hotelarskiej, gastronomicznej  oraz firm kateringowych. Co wpływa na szybki rozwój tej branży w Polsce? Jak na tym zyskują konsumenci? Czytajcie dalej, a o wszystkim Wam opowiem!

Wzrost wartości rynku Horeca

Jak wynika z informacji podawanych przez Polską Grupę Tekstylną branża horeca ma się dobrze. Odnotowuje wzrosty rzędu 4-5% każdego roku. Ma na to wpływ kilka czynników. Po pierwsze, wiele firm zagranicznych umieszcza w Polsce swoje filie, a zagraniczni delegaci przyjeżdżają do nas przeprowadzać szkolenia czy audyty. Dla ich wizyt niezbędne są hotele z oddzielnym miejscem do wypoczynku oraz restauracją, by mogli zregenerować siły po długich dniach pracy. Taki klient jest bardzo wymagający, więc standardy pensjonatów dla takich gości musiały wzrosnąć.

Drugą kwestią są coraz liczniejsze delegacje wewnętrzne. Pracownicy korporacji wysyłani są na szkolenia pokrewne do innych miejscowości, a handlowcy mają swoich klientów rozsianych po całej Polsce. Nie każdy kontrakt udaje się „domknąć” w jeden dzień, stąd potrzeba dobrego zaplecza noclegowego oraz gastronomicznego dla takich pracowników.

Trzecim punktem, są wyjazdy prywatne. Polacy coraz chętniej podróżują nie tylko w czasie urlopu, ale również w weekendy. Ogromny wpływ ma na to rządowy program 500+, który wielu rodzinom umożliwił wszczęcie tego rozwiązania. Coraz częściej wybieramy się również do restauracji czy barów mlecznych, by zjeść coś szybko w ciągu dnia. Wyjście na obiad do restauracji przestało już być tak dużym wydarzeniem, jak to było jeszcze 15 lat temu, gdy świętowało się w nich głównie większe rocznice czy wydarzenia.

Nie bagatelizujmy też wzrostu usług sektora kateringowego. Bardzo dużo młodych Polaków korzysta z tzw. „diet pudełkowych”. Kurier dostarcza rano posiłki na cały dzień, zbilansowane i dopasowane do indywidualnych potrzeb zamawiającego. Jest to ogromne ułatwienie dla osób, które prowadzą bardzo intensywny tryb życia i nie  mają już czasu na myślenie o tym, co będą dzisiaj jedli. Wolą oddać się w ręce profesjonalistów, a cały sektor na tym korzysta.

Czym starają się nas zaskoczyć hotele?

Punktów noclegowych na mapie jest coraz więcej, a każdy chce przyciągnąć kolejnych klientów. Czym najczęściej witają nas hotelarze? Najchętniej wykorzystywanym trendem jest łączenie hoteli z innymi atrakcjami regionu lub włączanie ich do terenu całego pensjonatu. Hotelowe spa, restauracje, drink bary czy sale fitness lub siłownie to coraz częściej spotykane udogodnienia w ośrodkach noclegowych. Jeżeli nie są dostępne na terenie obiektu, możemy liczyć na liczne promocje i rabaty do miejsc zaprzyjaźnionych.

Wiele udogodnień znajdziemy już w samym pokoju hotelowym. W dzisiejszych czasach już prawie nie musimy myśleć o pakowaniu do walizki suszarki, mydła, szamponu czy ręczników. Wiele przydatnych akcesoriów toaletowych znajduje się w hotelu, a tekstylia są wymieniane na bieżąco. Hotelarze dbają również o jakość ręczników czy pościeli, ponieważ wiedzą, iż na tej podstawie jest podświadomie oceniany profesjonalizm prowadzonych przez nich usług.

Niektóre hotele oferują ciekawe wieczorki tematyczne lub kameralne koncerty, które zachęcą swoich gości do interesującego spędzenia wolnego czasu i poznania nowych osób. Klienci nie zawsze chcą w obcym mieście szukać takich wrażeń na własną rękę i są zadowoleni, gdy „pod samym nosem” mają zapewnione rozrywki i atrakcje.

Co ma do zaoferowania branża gastronomiczna?

Gastronomia również idzie z duchem czasu, by dogodzić swoim klientom. Przeżytkiem są już knajpki z poliestrowymi obrusami, serwujące tylko schabowego z kapustą zasmażaną. Restauratorzy dbają o wystrój swoich lokali i stworzenie całego, mistycznego przeżycia, związanego z wizytą w restauracji. Polacy mogą przebierać w kuchniach z różnych zakątków świata – od azjatyckiej czy koreańskiej, przez gruzińską na amerykańskiej kończąc. Dla klientów różnorodność to bardzo dobra informacja, ponieważ lokale, aby utrzymać się na rynku muszą ciągle podnosić swoją jakość. Słabsze jednostki szybko wypadną i zostaną zastąpione przez profesjonalnych restauratorów, którzy wiedzą na czym polega ten biznes.