Wielu z nas uwielbia jeść sushi. Jest to bardzo pyszny posiłek, który jak się okazuje możemy także przygotować samemu. Taka potrawa jest doskonałym uzupełnieniem stołu podczas wspólnego spotkania towarzyskiego. Podobnie jak pizza, także sushi może zawierać różne dodatki i nadzienia. Dodając do tego różnego rodzaju sosy, można sprawić, że smak całej potrawy zaspokoi gusta nawet wybrednych konsumentów.
A może sushi bar?
Innym rozwiązaniem może być jednak odwiedzenie lokalu, w którym taki posiłek się serwuje. Mieszkańcy stolicy mogą odwiedzić bar sushi w Warszawie, lub zamówić gotowy posiłek do domu. W ocenie lokalu mogą pomóc zweryfikowane opinie dostępne w internecie, na przykład z platformy Pyszne, lub wyszukiwarki Google.
Jak wyglądają takie bary oraz jak się w nich zachować?
Zarówno wyposażenie, jak i obsługa może czerpać inspiracje z Japonii. Jak wygląda kultura zachowania i zamawiania sushi w Japonii?
Tradycyjne bary sushi w Japonii są przeważnie własnością szefa kuchni, a co za tym idzie bardzo często są małe i mogą pomieścić tylko kilku gości. Kultura japońska wymaga dużej uprzejmości, a co za tym idzie, odesłanie potencjalnego gościa byłoby problemem dla szefów kuchni. W niektórych miejscach goście siedzą „po turecku”, a blat stołu znajduje się tylko kilka centymetrów nad ziemią.
W Japońskich sushi barach, produkt jest serwowany bezpośrednio przy barze – jedno po drugim, a co za tym idzie jest świeżo przygotowany przez samego szefa kuchni.
Jak jeść w takim sushi barze?
- Bar sushi może serwować kilka rodzajów ryb – zaleca się zacząć od białej ryby, ponieważ jest mniej intensywna, a następnie delektować się czerwoną rybą o mocniejszym smaku.
- Nie dodaje się wasabi do sosu sojowego, a także nie miesza się ich razem– może to popsuć smak serwowanego posiłku.
- Najlepiej zjeść cały kawałek sushi za jednym razem – szef kuchni odpowiednio dobiera wielkość posiłku.
Powyższa ilustracja obrazuje, jak wygląda dobrze skomponowany posiłek. Czy nie wygląda on smacznie?
A jaki napój idealnie pasuje do sushi? Wszystko zależy o gustu. Jak się okazuje wino idealnie komponuje się z gotowymi daniami. Może to być zarówno wino białe, jak i czerwone. Nie wyklucza to jednak innych, ulubionych przez konsumenta trunków zarówno tych z alkoholem, jak i tych bezalkoholowych.
Decydując się na degustację ulubionego posiłku konsument ma do wyboru samodzielne przygotowanie dania, zamówienie posiłku do domu, lub osobistą wizytę w barze. Sushi, podobnie jak pizza to doskonałe uzupełnienie spotkania towarzyskiego oraz dodatek do dobrych trunków.
W Polsce ceny sushi stają się coraz przystępniejsze, ale produkt nadal kojarzy się z ekskluzywnym jedzeniem. Zapraszając znajomych do sushi baru możemy sprawić im miłą niespodziankę co na pewno wywoła u nich zaskoczenie. Spotkanie także może dotyczyć spraw biznesowych, które lepiej omawia się przy smacznym posiłku.