Portal biznesowy – Wiadomości / Informacje / Porady
Firma

O czym warto pamiętać zamawiając odzież gastronomiczną?

Masz restauracje, piekarnię lub firmę cateringową i myślisz o zamówieniu odzieży dla pracowników? Jakie cechy powinna mieć odzież gastronomiczna? Na co zwrócić uwagę wybierając materiał i sposób znakowania? Oto kilka wskazówek, które pomogą wybrać odzież dostosowaną do potrzeb Twojej firmy i jej pracowników.

Góra- fartuch, bluza a może koszulka?

Osoby poruszające się w obrębie kuchni- kucharze i pomoc, muszą być odpowiednio ubrane, aby zadbać o higienę w miejscu pracy, ale też swoje bezpieczeństwo. Konieczne jest więc przebranie w odpowiedni strój, zaczynając od wyboru góry, pośród produktów na rynku są dostępne, bluzy kucharskie, fartuchy lub koszulki.Bluzy, charakteryzują się grubszym i wytrzymalszym materiałem niż koszulki, zazwyczaj zapinane na guziki lub zatrzaski. Są wytrzymałe i sprawdzą się przy częstym użytkowaniu. Dodatkowo bluzy z długim rękawem chronią ręce kucharza. Fartuch jest wygodny, nie ogranicza ruchów, jednak nie zapewnia takiej ochrony jak bluza. Koszulki będą najmniej odporne na warunki panujące w kuchni, mogą być używane przez kelnerów, którzy nie spędzają tam wiele czasu.

Nakrycia głowy

Nikt nie chciałby znaleźć włosów w swojej potrawie, zamawiając nakrycie głowy, zredukujesz ryzyko takiego wypadku. Jest wiele rodzajów nakryć stosowanych w gastronomii, czapka szefa kuchni, beret czy bandama. Dostosowane do preferencji użytkownika. Dobrze by miały też regulację obwodu np. w postaci klamry, gumki lub wiązania.

Dół- jakie spodnie wybrać?

Spodnie będą stanowiły dopełnienie stroju załogi kuchni. Możesz wybrać spośród wielu modeli, najlepsze będą nieco luźniejsze, ale równie eleganckie kroje, pasujące do górnej części ubioru. Odpowiednie spodnie zapewnią komfort pracy i bezpieczeństwo.

Materiały i kolory- co sprawdzi się w kuchni?

Nie oszukujmy się, w kuchni panują często ekstremalne warunki, dlatego ważne będzie wybranie odpornych ubrań, którym nie zaszkodzi częste pranie, a ewentualne plamy nie będą bardzo widoczne. Obecnie odzież gastronomiczna jest produkowana z materiałów będących mieszanką bawełny i poliestru, warto zwrócić uwagę na proporcje, w jakich występują. Postaw na neutralne kolory, które będą pasowały każdemu pracownikowi, możesz też dobrać je do barw dominujących w lokalu.

Haft czy nadruk, co będzie lepsze do oznakowania odzieży gastronomicznej?

Zamawiając odzież do swojej restauracji z pewnością, warto dodać na niej nazwę firmy czy imię osoby, która będzie ją nosić. Nadruk jest tanią i szybką opcją, pozwalającą na dokładne oddanie szczegółów, jednak nie jest tak wytrzymały, jak haft. Wyszyty napis doda też z pewnością elegancji i powagi.

Czym kierować się w wyborze odzieży gastronomicznej- podsumowanie

Na pierwszym miejscu postaw wygodę pracowników, którzy będą nosili te stroje. Jeżeli będą dobrze się w nich czuli, odbije się to pozytywnie na jakości ich pracy. Nie zapominaj przy tym o zasadzie „jak cię widza tak cię piszą” i zadbaj by stroje, były skompletowane i estetyczne, zwłaszcza jeśli pracownik ma kontakt z klientem. Schludny wygląd będzie świadczył o wysokiej jakości usług.