Portal biznesowy – Wiadomości / Informacje / Porady
Technologie

Ekspres do kawiarni i kawiarnio-cukierni – jaki wybrać?

kawa ekspres

Lubimy kawiarnie. Przede wszystkim na możliwość wypicia dobrej jakości kawy. Chcesz sukcesywnie przyciągać gości do swojego lokalu? Postaw na dobry ekspres do kawiarni. Tylko co oznacza „dobry”? Czytaj dalej i sprawdź.

Podsumowanie:

  • Każda kawiarnia ma swój unikalny klimat, dlatego nie sposób wskazać konkretny model ekspresu do kawy, który sprawdzi się we wszystkich miejscach.
  • Uogólniając, można wskazać, że kawiarnie tradycyjne najczęściej wybierają kolbowe ekspresy do kawiarni, a kawiarnio-cukiernie – urządzenia automatyczne.
  • Wybór uzależniony jest od zalet i wad danego typu ekspresu i tego, jak przekładają się one na funkcjonowanie kawiarni, a ostatecznie zadowolenie gości.

Już na początku należy zaznaczyć, że nie istnieje jeden dobry dla wszystkich ekspres do kawy. Każdy lokal ma bowiem swoją unikalną specyfikę – ma innych klientów, inną ofertę, właściciel chce zaspokajać inne potrzeby i budować inne skojarzenia wśród gości. Efekt tego jest taki, że różne ekspresy pasują do kawiarni tradycyjnych i do kawiarnio-cukierni.

Ekspres do kawiarni tradycyjnej

Głównym elementem menu w Twoim lokalu ma być kawa – najsmaczniejsza, najbardziej wyrazista i pobudzająca? To po nią będą przychodzić Twoi przyszli klienci? W takim miejscu warto wybrać kolbowy ekspres do kawiarni (www.tchibo-coffeeservice.pl).

Takie urządzenie daje bariście pełną kontrolę nad procesem przygotowania kawy – od grubości mielenia ziaren, przez ilość użytej kawy i stopień jej ubicia w kolbie, po temperaturę wody oraz czas trwania całego cyklu. Efektem ma być jedyne w swoim rodzaju, perfekcyjne espresso, będące także świetną bazą do innych kaw.

Kolbowe ekspresy do kawy tworzą też specyficzną atmosferę w lokalu, kojarzącą się z tradycyjnymi, włoskimi kawiarniami. Na rynku znajdziesz też oczywiście ekspresy kolbowe o nowoczesnym i minimalistycznym wyglądzie, które nie będą wyróżniać się z całej aranżacji.

Pamiętaj jednak, że obsługa takiego ekspresu wymaga umiejętności i doświadczenia. A to oznacza, że aby wyciągnąć z ekspresu kolbowego jak najwięcej, będziesz potrzebował wykwalifikowanego pracownika.

Ekspres do kawiarnio-cukierni

Jeśli kawa ma być dodatkiem do ciast i innych deserów, dobrym ekspresem do kawiarni będzie ekspres automatyczny.

Szybkość działania i powtarzalność, a przy tym różnorodność serwowanych kaw – to coś, co z pewnością docenią goście Twojej kawiarnio-cukierni. Z kolei pracownikom spodoba się łatwość obsługi takiego ekspresu, jego niezawodność i dostępność dodatkowych funkcji: automatycznego czyszczenia czy wskaźników, sygnalizujących na przykład niski poziom wody (jeśli mowa o ekspresie z bojlerem na wodę).

Automatyczne ekspresy do kawy są bardzo popularne i na rynku znajdziesz wiele różnorodnych modeli – o różnej wydajności, rozmiarach, wyglądzie, minimalnej lub rozbudowanej liczbie dodatkowych funkcji.

Kupić czy wypożyczyć ekspres do kawiarni?

Przedsiębiorcy, zwłaszcza początkujący, coraz częściej decydują się na wynajem ekspresu do kawy zamiast kupowanie go na własność w tradycyjny sposób, w sklepie z urządzeniami. Rozważ, czy i w Twoim przypadku nie będzie to lepszym rozwiązaniem.