W przeszłości wybór opakowań foliowych ograniczał się do tylko jednego wariantu. Dzisiaj, wraz ze wzrostem popularności, klienci mają do dyspozycji produkty o przeróżnych właściwościach i poziomie wytrzymałości. Dzisiaj sprawdzimy cechy charakterystyczne folii PE i PP i przekonamy się, która z nich jest bardziej wytrzymała.
Folia PE – charakterystyka i zastosowanie
Zacznijmy od popularnej folii PE, która bardzo często służy do produkcji różnego rodzaju opakowań spożywczych, ale także do tworzenia izolacji termicznej i przydatnych w ogrodnictwie osłon rolniczych. Folia PE to produkt, którego cechą charakterystyczną jest bardzo duża elastyczność. Materiał ten nawet pod wpływem bardzo mocnego rozciągania jest wytrzymały i niepodatny na przerywanie. Co więcej, folia PE jest odporny na różnego rodzaju chemikalia, kwasy, ale także sole. To czyni folię PE przydatną zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
Do czego wykorzystujemy folię PE? Do produkcji tradycyjnych torebek foliowych wykorzystywanych w branży spożywczej, ale także do produkcji folii dedykowanych rolnictwu lub jako składnik izolacji termicznej.
Folia PP – charakterystyka i zastosowanie
PP, czyli polipropylen to związek, który znany jest ze swoich doskonałych właściwości związanych z odpornością na wysokie temperatury. Wytrzymałość na długotrwałe ciepło, ale także sztywność materiału to powody, dla których folia PP stosowana jest między innymi do produkcji wszelkich opakowań, które mają być domyślnie bardziej sztywne.
Folia PP świetnie sprawdza się w przypadku pakowania produktów tekstylnych, gdzie sztywność folii zapewni odpowiednią prezentację produktu i ochronę przed zniszczeniem. Ze względu na brak toksycznych związków, folia PP jest także chętnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym, gdzie stosuje się ją do pakowania żywności. Folia PP, podobnie jak wariant PE jest elastyczna, a producenci oferują ją w różnych wariantach kolorystycznych – równie z personalizowanymi nadrukami.
Która folia jest bardziej wytrzymała?
By odpowiednio dobrać folię do swoich potrzeb biznesowych, warto dokładnie poznać cechy różnych wariantów i porównać je, wybierając właśnie to rozwiązanie, które zapewni naszym produktom najlepszą ochronę. Zacznijmy od wytrzymałości na substancje chemiczne. W tym aspekcie obie folie, zarówno PP, jak i PE wykazują się dużą odpornością, jednak w przypadku interakcji z kwasami, to folia PE poradzi sobie z szerszą gamą związków chemicznych. Co z wytrzymałością na temperatury? Tutaj prym wiedzie folia PP, co może okazać się niezwykle istotne w przypadku pakowania produktów, które mają zostać poddane obróbce termicznej lub które na jakimkolwiek etapie będą narażone na bardzo wysokie temperatury.
A co z wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne? Tutaj również wynik jest zbliżony, choć folia PP, ze względu na większą sztywność, może być bardziej odporna na potencjalne uszkodzenia podczas transportu, co zapewnia mniejsze ryzyko odkształceń opakowania. Jeśli więc nie przewidujemy żadnych kontaktów z kwasami i innymi substancjami chemicznymi, możemy śmiało stwierdzić, że to folia typu PP będzie bardziej wytrzymała zarówno pod kątem wysokich temperatur, jak również uszkodzeń mechanicznych.
Inne rodzaje folii przydatne w biznesie i domu
Folie typu PP i PE to bez wątpienia najpopularniejsze typy opakowań, to możemy jeszcze wymienić folię wykonaną z polichlorku winylu, tak zwaną folie PVC. To folia doskonale znana ze swoich przemysłowych zastosowań. Folie typu PVC są równie trwałe co poprzednio omówione folia, a także sztywny, nadając się świetnie do tworzenia opakowań fabrycznych produktów.
Folia PVC jest błyszcząca, a dodatkowo istnieje możliwość zmiany barwy opakowania, co sprzyja spersonalizowaniu opakowań pod potrzeby konkretnej firmy. Folia PVC świetnie sprawdzi się wszędzie tam, gdzie wymagamy od opakowania dużej trwałości. Dlatego też powszechnie wykorzystywana jest w branżach tworzących jednorazowe opakowania, a także w branży papierniczej – między innymi do produkcji okładek.