Podzespoły silników, elementy konstrukcyjne, śruby czy tłoki to zaledwie kilka elementów stalowych, z którymi stykamy się na co dzień. Możliwości ich zastosowania są ogromne, a w przeważającej większości przypadków elementy te są narażone na szkodliwe działanie wielu czynników. W zależności od sposobu zastosowania, czynnikami tymi może być wilgoć, działanie soli, smaru czy oleju. Aby zabezpieczyć powierzchnię stali przed uszkodzeniami czy wystąpieniem korozji, często przeprowadza się proces azotowania stali. Na czym polega taki proces i jaka stal może zostać mu poddana? Jakie środki do azotowania stosuje się dla zachowania najlepszych efektów?
Stal do azotowania- kiedy jest używana?
Stal do azotowania jest stosowana wówczas, gdy potrzebujemy nadać stali konkretne właściwości i wysoką odporność. Azotowanie jest procesem obróbki cieplno-chemicznej, która polega na nasycaniu warstwy wierzchniej stali atomami azotu. Cały proces jest przeprowadzany w komorze pieca bądź w specjalnych szczelnych skrzyniach ze stali żaroodpornej. Po zakończeniu procesu azotowania, powietrze z komory jest usuwane, a przez piec przepuszczany jest amoniak. Ten rodzaj azotowania jest najbardziej typowy, obecnie jednak coraz częściej spotyka się azotowanie jonowe. Polega ono na zastąpienie amoniaku azotem i wodorem. Dzięki takiej zamianie, cały proces jest o wiele bardziej przyjazna środowisku, a do powierzchnia azotowana cechuje się wyjątkową twardością i wytrzymałością. Używana do azotowania specjalna stal jest odporna na środowiska zawierające tłuszcze, wilgoć, roztwory alkaliczne, oleje, smary czy sól. Zwykle jest to stal kwasoodporna.
Stal 33H3MF – idealna stal do azotowania
Stal 33H3MF to stal idealna do azotowania. W swoim składzie chemicznym nie posiada aluminium, co odróżnia ją od stali 38HMJ. Warto zaznaczyć, że stal 33H3MF nie wykazuje twardości po obróbce cieplnej odpowiedniej dla stali 38HMJ. Może być stosowana zamiennie. Najczęściej ten rodzaj stali używany jest do produkcji wałów rozrządy, podzespołów silników, a także kół zębatych czy części armatury. Należy zaznaczyć, że stal 33H3MF nie nadaje się do spawania. Elementy stalowe po azotowaniu uzyskują dużą odporność i twardość powierzchniowej warstwy.
31CrMoV9 – właściwości
Twardość stali 31CrMoVp w stanie wyżarzonej zmiękczonej +A wynosi HB: <248. Jest to stal konstrukcyjna niskostopowa, zaliczana do gatunku kotłowego. Typ 1.8519 daje duże możliwości zastosowania. Wytrzymałość na rozciąganie RM mieści się w przedziale 850-1300 MPa, a po przeprowadzeniu azotowania, możliwe jest uzyskanie twardości powierzchni na poziomie HV1:800.