Portal biznesowy – Wiadomości / Informacje / Porady
Technologie

Stal nierdzewna w profesjonalnej kuchni. Poznaj ją bliżej!

stal nierdzewna

Praca w kuchni – zarówno tej profesjonalnej, jak i domowej – wymaga stosowania wyłącznie najlepszych, trwałych materiałów. Te powinny znosić skrajne warunki – tj. wysokie temperatury i kwasowe środowisko. Nic więc dziwnego, że kucharze i właściciele lokali poszukują wyłącznie sprawdzonych tworzyw, które posłużą na lata i ułatwią kulinarną pracę. Takim tworzywem jest stal nierdzewna.

Czym jest stal nierdzewna?

Stal nierdzewna – lub inaczej stal kwasoodporna – to stop żelaza z domieszkami chromu, niklu i molibdenu. Połączenie tych pierwiastków sprawia, że materiał charakteryzuje się wysoką odpornością na korozję, plamy i rdzę. Dlatego też tak chętnie wykorzystuje się ją do mebli i urządzeń, stawianych w profesjonalnych kuchniach.

Stal nierdzewna zawiera co najmniej 10% chromu, który reaguje z tlenem, tworząc warstwę tlenku chromu. To ona (tzw. pasywacja) chroni tworzywo przed korozją i utlenianiem. Nikiel również zmniejsza ryzyko korozji, a molibden zwiększa odporność na działanie kwasów i soli. To dzięki niemu mówi się, że stal odporna jest na środowisko kwasowe. 

Zalety stali nierdzewnej w Twojej kuchni 

Meble, urządzenia, akcesoria i naczynia ze stali nierdzewnej są znacznie lepszym rozwiązaniem niż tani i nietrwały plastik czy estetyczne, ale skłonne do chłonięcia wilgoci, drewno. Mowa tu o:

  • Wytrzymałości. Szacuje się, że materiał ten jest w stanie przetrwać nawet 100 lat regularnego używania. Stal jest bowiem odporna na uderzenia, zarysowania i korozję.
  • Łatwej pielęgnacji. Mitem jest, jakoby stal wymagała drogich środków chemicznych czy profesjonalnych zabiegów. Tak naprawdę jest wyjątkowo łatwa do czyszczenia i utrzymania połysku – tj. wystarczy przemywać blat lub meble zwilżoną, muślinową ściereczką. Co więcej – jest nieprzepuszczalna dla mikroorganizmów, a także odporna na plamy, zabrudzenia i reakcje chemiczne. 
  • Odporności na wysokie temperatury. Stal nie topi się oraz nie traci swoich właściwości w trakcie gotowania lub pieczenia. 
  • Estetyce. Elementy ze stali idealnie wpisują się w trendy i aranżacje inspirowane stylem przemysłowym. Jej prostota oraz minimalizm pozwala zachować spójne wnętrza – zarówno w restauracji tradycyjnej, jak i nowoczesnej. 
  • Ekologiczności. Stal nierdzewna jest materiałem, który można poddać recyklingowi i ponownie przetworzyć.

Jakie elementy w kuchni mogą być wykonane ze stali nierdzewnej?

Popularność stali nierdzewnej sprawia, że niezwykle chętnie wykorzystuje się ją do produkcji m.in. zlewozmywaków – które odporne są na plamy i wilgotne środowisko; blaty kuchenne, które niezwykle trudno jest zarysować; sprzęt kuchenny – tj. lodówki, bemary gastronomiczne, piekarniki, kuchenki i podgrzewacze gastronomiczne; akcesoria do gotowania – tj. garnki, patelnie, miski oraz meble – tj. półki, stoliki, wózki kuchenne. 

Coraz częściej też stal nierdzewna stosowana jest w produkcji drobnych elementów wykończeniowych (np. listy i uchwyty), które pozwalają zachować estetyczną i spójną aranżację. W ten sposób profesjonalny lokal może wyposażyć absolutnie całą kuchnię wyłącznie w jeden, trwały i odporny materiał!