Portal biznesowy – Wiadomości / Informacje / Porady
Firma

Wózki transportowe, czyli niezbędne wyposażenie każdej piekarni i cukierni

Ciepłe, jeszcze parujące pieczywo powinno jak najszybciej trafić na półki cukierni czy piekarni. To smak, który każdego dnia budzi tysiące osób i sprawia, że poranek jest pełen energii. Aby sprawnie dostarczyć wyroby z miejsca ich produkcji do punktu sprzedaży warto zaopatrzyć się w wózki transportowe. Pozwalają one na załadunek i rozładunek towaru, bez uszczerbku na jego jakości.

W cukierniach i piekarniach przydają się wózki transportowe różnego typu. Niektóre służą do przechowywania gotowych już wyrobów, inne do ich przewożenia, a jeszcze inne do studzenia chlebów oraz bułek.

Wózki na blachy ułatwiają też segregowanie wyrobów. Dla bardziej wymagających producenci mebli garmażeryjnych projektują wózki typu szafy podgrzewane. Jednak bardziej niż w piekarni czy cukierni przydają się one w hotelu i restauracji.

wózki transportowe

Wózki transportowe znacząco wpływają na komfort pracy. Ten z powyższego zdjęcia dostępny jest w sklepie Technica: https://sklep.technica.pl/wozki-transportowe.

Jaki wózek transportowy piekarniczy wybrać?

Wydaje się, że wszystkie wózki transportowe piekarnicze są do siebie podobne pod względem wyglądu i budowy. Tymczasem poszczególne modele różnią się:

  • rozmiarami – najpopularniejsze wymiary wózków na blachy piekarnicze to 60×40, 78×58, 80×60, 98x58cm. Są one pakowne, lecz nie zajmują zbyt dużo miejsca. Pozwala to na swobodne składowanie towarów przeznaczonych do sprzedaży, a także przesuwanie wózka pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami,
  • materiałem, z jakiego są wykonane – choć sporadycznie można spotkać wózki plastikowe czy drewniane, to jednak najpopularniejsze i najbardziej praktyczne są modele ze stali nierdzewnej, kwasoodpornej. Wózki na blachy wykonane z tego materiału wyglądają estetycznie, a przy tym są higieniczne i łatwe w czyszczeniu,
  • przeznaczeniem – niektóre wózki służą do przewożenia blach, na których spoczywają wypieki. Inne dedykowane są do rozładunku czy załadunku aut dostawczych i można umieścić na nich skrzynki. W sprzedaży są też modele do studzenia lub, przeciwnie, podtrzymywania temperatury bułek, drożdżówek lub ciast.

Czy Twoja firma potrzebuje wózków cukierniczych?

Wyroby cukiernicze i piekarnicze to szczególnie wrażliwe towary. Zaraz po upieczeniu, kiedy są jeszcze ciepłe smakują najlepiej, ale też są kruche i delikatne. Jak zatem dostarczyć większość ilość wyrobów z produkcji na regał sprzedażowy? Wózek cukierniczy poradzi sobie w tej roli najlepiej, ponieważ blachy pełne bułek czy drożdżówek umieścisz na nim od razu po wyciągnięciu z pieca. Zapełnienie kilku pięter wypiekami w takiej sytuacji zajmie niewiele czasu. Równie szybko dostarczysz zamówienia na salę.

Wózek cukierniczy pozwala też na ekspozycję towarów. Zwłaszcza rano, kiedy duża liczba wypieków nie zmieści się na stacjonarnych regałach, wózek może stanowić tymczasowe półki. Stalowe meble na kółkach stanowią minimalistyczne, nienachalne, lecz niezwykle funkcjonalne wyposażenie wnętrza.

Zwłaszcza początkujący restauratorzy mogą mieć wątpliwości, czy inwestycja w wózki na blachy jest konieczna. Naszym zdaniem to jeden z podstawowych elementów wyposażenia piekarni oraz cukierni. Ceny wózków transportowych nie są aż tak wysokie, aby ich zakup rujnował budżet firmy. Tańsze modele ze stali nierdzewnej kosztują w granicach 500-1000zł. Najdroższe są wózki typu szafy podgrzewane wykorzystywane przede wszystkim na bankietach. Kosztują nawet 5-6 tys. złotych, ale mają opcję utrzymania temperatury. Dzięki temu dania i wypieki nie tracą swoich walorów smakowych nawet, gdy czas serwowania się wydłuża.