Akcesoria typu łopata do pizzy ułatwiają przenoszenie tego uwielbianego przez wiele osób włoskiego dania. Prowadzenie pizzerii z prawdziwego zdarzenia wymaga wypiekania ciasta w specjalnym piecu. Aby móc szybko i bezpiecznie włożyć i wyjąć z niego ciasto, a także przesunąć je w odpowiednie miejsce, wykorzystuje się właśnie łopaty. Są one niezbędne, bowiem kamień znajdujący się w piecu jest rozgrzany nawet do 250 stopni Celsjusza, a ręczne przeniesienie jest niemożliwe. Co warto wiedzieć na temat tych praktycznych gadżetów i na co zwrócić uwagę w trakcie wybierania?
Dobra łopata do pizzy, czyli jaka?
Na rynku można znaleźć wiele różnych rodzajów łopat, co pozwala na dopasowanie akcesorium do swoich potrzeb. Tego typu gadżety powinny wyróżniać się trwałością i wytrzymałością, co umożliwi ich wykorzystywanie przez wiele lat. Z drugiej strony spory nacisk kładzie się na komfort użytkowania, lekkość i poręczność. Z tego względu dużą popularnością cieszą się wersje wykonane z aluminium. Oprócz tego można się spotkać z modelami ze stali nierdzewnej i drewna. Wiele różnych łopat do pizzy znajdziesz w sklepie internetowym GastroNet24.pl, tu: https://gastronet24.pl/13165-lopaty-do-pizzy.
Czym wyróżniają się poszczególne łopaty do pizzy?
- Stalowe łopaty są najczęściej wyposażone w rączkę wykonaną z tworzywa sztucznego. Dzięki temu ryzyko poparzenia jest wyeliminowane. Sama stal nierdzewna zaczyna nagrzewać się dopiero w bardzo wysokiej temperaturze. Materiał jest wyjątkowo wytrzymały i odporny na korozję. Kolejną zaletą jest łatwość utrzymania w czystości i higieniczny charakter, co ma kluczowe znaczenie w każdym punkcie gastronomicznym. Taka łopata do pizzy, ze względu na użyty materiał, będzie jednak nieco droższa w porównaniu do niżej opisanych wersji.
- Kolejną opcją jest aluminiowa łopata, która, jak zostało już wspomniane, jest bardzo lekka i dzięki temu komfortowa w użytkowaniu. Tego typu akcesoria są szczególnie polecane w przypadku ciasta o dużej średnicy lub gdy pizza znajduje się daleko od pieca i trzeba ją przenieść. Modele aluminiowe również są dość drogie w zakupie. Istnieje także większe ryzyko przywierania ciasta do powierzchni, dlatego najlepiej zainwestować w akcesorium, które posiada zaostrzony brzeg oraz mikroperforacje na powierzchni. Dzięki temu podważanie oraz nabieranie pizzy będzie łatwiejsze.
- Ostatnią opcją jest drewniana łopata. Zaletą takiego materiału jest mniejsze przywieranie ciasta do powierzchni. Niestety jest on również dość ciężki, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się na model o większej średnicy. W trakcie pracy z otwartym ogniem istnieje też ryzyko czernienia.
Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając łopatę?
Duży wpływ na komfort użytkowania będzie mieć także rozmiar gadżetu. Powinien być on dopasowany przede wszystkim do wielkości pieca, jaki znajduje się w obiekcie gastronomicznym oraz do średnicy pizzy, jaką serwujemy w lokalu. W przypadku restauracji najczęściej można spotkać się z dość dużą łopatą wyposażoną w długi trzonek. Wynika to z faktu, iż ciasto jest zazwyczaj wypiekane w głębokim kamiennym piecu. W lokalach wykorzystuje się oprócz tego mniejsze akcesoria. Małe łopatki przydadzą się np. do przenoszenia gotowych kawałków na talerz.
Opisywane gadżety różnią się także kształtem. Dużą popularnością cieszą się okrągłe wersje, jednak ich używanie wymaga nieco wprawy i doświadczenia. Z tego względu osoby początkujące chętniej wybierają prostokątne łopaty. Tego typu akcesoria nie tylko zabezpieczają przed poparzeniem, ale jednocześnie umożliwiają zachowanie pierwotnego kształtu pizzy oraz jej apetycznego wyglądu. Nie trzeba również się obawiać, że jeden z brzegów zostanie np. przypadkowo odłamany.