Portal biznesowy – Wiadomości / Informacje / Porady
Blisko ludzi

Matcha – smak, moc i walory zdrowotne

matcha

Co pewien czas na rynku pojawiają się produkty, które przywędrowały do nas z dalekich krajów, a zyskują uznanie i podbijają serca, zdobywając miłośników również w Polsce.

Po YerbaMate, luksusowych kawach z najlepszych plantacji, przyszła kolej na herbatę. Matcha to napar zupełnie wyjątkowy na tle wielu innych herbat, posiadający niezwykle bogatą tradycję uprawy i spożycia, ale przede wszystkim posiadający niesamowite właściwości. To właśnie dlatego tak zachwyca.

Matcha – czym właściwie jest i jak działa?

Matcha to sproszkowana zielona herbata, która pochodzi z Japonii. Jest uprawiana ciekawą i bardzo tradycyjną metodą zacienienia krzewów, dzięki czemu ochronione przed zbiorem krzewy herbaciane, pozwalają na wyzwolenie jeszcze większej porcji smaku, pełniejszego aromatu, a także wielu właściwości. Dzięki tej tradycyjnej metodzie matcha uchodzi za jedną z bardziej luksusowych herbat świata, a na pewno bardzo wysoko znajdzie się w kategorii oryginalności. To co jest jeszcze bardzo wyjątkowe w tej herbacie to fakt, że w przeciwieństwie do innych zielonych jej odmian, tu spożywamy napar wraz z proszkiem z liści herbaty. Więcej informacji można znaleźć na Moyamatcha.com.

Herbata matcha wpływa bardzo mocno na nasz metabolizm i pobudza nasz organizm w nieco inny sposób niż kawa. Poprawia koncentrację oraz pamięć, przez wiele osób również ceniona jest jako pobudzacz, który pomaga w znacznie lepszym przyswajaniu wiedzy. Uzyskany poprzez wypicie filiżanki matchy efekt pobudzenia i swego rodzaju czujności utrzymuje się nawet kilka godzin i nie zanika gwałtownie jak ma to miejsce w przypadku kofeiny.

Jak przygotować matchę w poprawny sposób?

Aby przygotować matchę potrzebujemy około 100ml wody na 2 bambusowe łyżeczki matchy lub jedną tradycyjną łyżeczkę. Do mieszania służy chasen, ale możemy z powodzeniem wykorzystać też spieniacz do mleka, którym przesuwając po dnie naczynia będziemy w trakcie intensywnego mieszania jeszcze bardziej rozdrabniać fragmenty liści. Po dokładnym zmieszaniu możemy dolać wody w zależności od tego, jak mocny napar chcemy uzyskać. Nie więcej jednak niż dodatkowe 150ml na jedną łyżeczkę matchy.

Matcha i inne herbaty – odkryj nowe

Matcha to niewątpliwie znacząca część japońskiej kultury. Znana tam od XIII wieku i przyrządzana od wieków w tradycyjny sposób stała się istotnym elementem kultury Kraju Kwitnącej Wiśni. Dzisiejsze sklepy  herbatami to niezwykle duży wybór herbat różnego rodzaju, w tym również japońskiej matchy. To szansa na spróbowanie wielu przepysznych herbat z każdego zakątka świata.