Portal biznesowy – Wiadomości / Informacje / Porady
Technologie

Szafy i komory do mięsa i serów zapewniające doskonały mikroklimat do utrzymania jakości

szafy-na-mrozonki-timor

Jakie systemy przechowywania mięs oraz nabiału sprawdzą się najlepiej w sklepie i lokalu gastronomicznym?

Nawet najlepsze mięsa, wędliny, sery szybko stracą na wartości, gdy będą przetrzymywane w nieodpowiedni sposób. Ogromnie ważną rolę pełnią tu optymalne warunki termiczne, a także poziom wilgotności powietrza. Niska temperatura zapobiega rozwojowi bakterii, z kolei wilgoć pozwala artykułom zachować konsystencję, pozostać soczystymi i pełnymi smaku.

Nowoczesne komory i szafy dojrzewające

Mięso wołowe, wędliny typu salami oraz sery dojrzewające, potrzebują kilku tygodni leżakowania. Umieszczając je w specjalnie przystosowanych do tego celu szafach lub komorach, możesz liczyć na to, że otrzymają doskonałe warunki. Wołowina zyska dzięki sezonowaniu bardzo wyrazisty smak, intensywny aromat i kruchość, która zachęca do kolejnych kęsów.

lady chlodnicze

Sezonując wołowinę, musisz zadbać o to, by spędziła dłuższy czas w temperaturze 0-4° C i wilgotności powietrza nawet do 85%. Bardzo ważne jest to, by temperatura była stała. Każde wahanie może negatywnie wpłynąć na późniejszą jakość mięsa. Podobnie nie zaleca się zmian poziomu wilgotności ani prędkości przepływu powietrza.

Jeżeli zależy Ci na tym, by serwować najwyższej jakości mięsa, zaopatrz się w odpowiedni sprzęt. Szafy oraz komory marki Italfrost.pl to świetne rozwiązanie dla każdego rodzaju lokali spożywczych, gastronomicznych, w których asortymencie znajdują się pyszne dojrzewające mięsa.

Szafy do sezonowania od Italfrost

Szafa do sezonowania EDB

Urządzenie to dedykowane jest sezonowaniu wołowiny na sucho. Poza tym, że zapewnia mięsu najlepsze warunki, prezentuje się bardzo elegancko, a eksponowane w niej, podświetlone porcje mogą być śmiało wystawiane na przestrzeni dla klientów. Zawartość szafy będzie stanowiła reklamę samą w sobie.

szafa-do-dojrzewania-miesa-panorama-2-drzwi(1)

Szafa do sezonowania Lostagionatore

Działa w zakresie temperatur 0-30° C i z powodzeniem można w niej sezonować zarówno mięsa, wędliny, jak i sery. Wielofunkcyjność urządzenie to zawdzięcza możliwości regulacji wszystkich parametrów na każdym etapie procesu. Sezonowanie, dojrzewanie i starzenie odbywa się zawsze na najwyższym poziomie. Załączona zaś do szafy bakteriobójcza lampa będzie stała na straży bezpieczeństwa. Szafa Lostagionatore może również pełnić funkcję komory.

Marka Italfrost to wiodący na rynku dystrybutor wyposażenia sklepów oraz przestrzeni magazynowych. Znajdziesz tu poza szafami do sezonowania, krajalnice sklepowe, urządzenia do obróbki mięsa, regały sklepowe i regały paletowe – italfrost.pl. Sprawdź bieżącą ofertę.