Dostęp do wody o odpowiednich parametrach w kuchni jest koniecznością. Służy ona do picia, do przygotowywania potraw, a także jest niezbędna do pracy urządzeń AGD, na przykład zmywarki czy lodówki. Jak zadbać o jej odpowiednie właściwości? Do wyboru masz wiele urządzeń, które Ci to umożliwią. Sprawdź, którymi warto się zainteresować.
Filtry do wody w kuchni – dlaczego warto?
Kuchenne filtry do wody są dostępne w wielu różnych wariantach. Do najpopularniejszych należą te montowane na kranie i pod zlewozmywakiem. Dlaczego warto się nimi zainteresować? Przede wszystkim dlatego, że dzięki nim można oczyścić wodę ze wszelkich niepożądanych cząsteczek.
Nawet jeśli Twój dom lub mieszkanie są podłączone do sieci wodociągów, której zarządca dba o to, by woda w kranie była bezpieczna dla zdrowia, nie oznacza to, że ma ona idealne parametry. Chodzi między innymi o zawartość chloru, który nadaje jej specyficzny smak i nieprzyjemny zapach. Stosując na przykład Aquaphor Faworyt – filtr podzlewowy z podwójnym blokiem węglowym, możesz pozbyć się nie tylko związków chloroorganicznych, ale także:
- metali ciężkich,
- glinu,
- żelaza,
- związków organicznych,
- rdzy,
- fenoli.
Dzięki temu możesz pić prosto z kranu wodę o doskonałych parametrach, a także przyjemnym smaku i zapachu.
Zmiękczanie wody – dlaczego jest ważne?
Niektóre filtry mogą pełnić dodatkowo funkcję zmiękczaczy wody. Dlaczego jest to istotne?
Ponieważ w większości polskich gospodarstwa woda jest zbyt twarda, czyli ma poziom pH na zbyt wysokim poziomie. Zwykle wynika to z obecności rozpuszczonych w niej soli mineralnych, najczęściej węglanów wapnia i magnezu.
Twarda woda nie ma negatywnego wpływu na zdrowie człowieka, jednak może szkodzić elementom instalacji i sprzętowi AGD. Problemem jest przede wszystkim osad kotłowy, który odkłada się w rurach. Bardzo mocno zmniejsza ich przepustowość, powodując wzrost rachunków za ogrzewanie i wodę.
Jeśli zależy Ci szczególnie na zmiękczaniu, możesz wybrać filtr do wody na cały dom, który ochroni Twoją instalację przed osiadaniem kamienia.
Filtry wody do lodówki
Jeśli korzystasz z kostkarki do lodu lub lodówki z dyspenserem wody, również warto zadbać o to, by jej parametry były odpowiednie. W tym celu możesz zaopatrzyć się w urządzenie, które zadba o to wygodnie i wydajnie. Mowa o filtrach do lodówki, które zabezpieczają urządzenia przed osadzaniem się kamienia i tworzeniem osadów.
Poprawiają także właściwości wody, która potem jest spożywana bez przegotowania. Polecanym produktem jest między innymi FCCBKDF3-QM-AQM Oryginalny filtr do lodówki Aquafilter. Zastosowana wkładka sedymentacyjna oczyszcza wodę z zanieczyszczeń mechanicznych, natomiast węgiel aktywny usuwa chlor oraz zanieczyszczenia organiczne.
Jakość wody a sprzęt AGD
Dobre właściwości wody mają korzystny wpływ na użytkowanie urządzeń AGD. Mają znaczenie nie tylko w kontekście lodówek czy zmywarek, ale także mniejszych urządzeń. Jeśli na przykład używasz wysokiej klasy ekspresu do kawy Melitta, stosowanie wody o odpowiednich parametrach znacząco przedłuży jego żywotność. Przygotowane napoje będą także po prostu smaczniejsze i pozbawione jakichkolwiek niepożądanych zapachów.
Woda w kuchni stanowi podstawę do przyrządzania niemal wszystkich dań, warto zatem zadbać o to, by była czysta, zdrowa i miała doskonały smak.