Aby sklep mógł sprawnie funkcjonować, potrzebnych jest wiele sprzętów i akcesoriów. Służą one do ekspozycji i przechowywania towaru oraz kwestii związanych z pieniędzmi i dokumentacją. Każdy sklep musi także spełniać szereg warunków wymaganych przepisami prawa. W co trzeba wyposażyć lokal?
Osobie, która nie ma doświadczenia w tej kwestii może się wydawać, że aby wyposażyć sklep, potrzebne są jedynie regały, kasa oraz lada sklepowa. Jednak każdy, kto kiedykolwiek urządzał sklep, wie, że jest to zadanie o wiele bardziej skomplikowane. Czy wiesz, co musi się znaleźć w każdym sklepie?
Lada sklepowa – miejsce obsługi klienta
Charakterystyczny mebel, na którym znajduje się kasa fiskalna, terminal kart płatniczych oraz podstawka do wydawania reszty, czyli lada sklepowa, może również służyć do promowania różnych towarów. Doświadczeni sprzedawcy wiedzą, że w tym miejscu warto postawić także różne stojaki, tabliczki i prezentery, w których można wyeksponować towar. Wygląd lady jest bardzo ważny – to na nią klient zwraca uwagę od razu po wejściu do sklepu.
Przechowywanie gotówki w sklepie
Sposób rozliczania i przechowywania gotówki to kwestia, która może się różnić między różnymi sklepami. Jednak w większości z nich montowane są specjalne sejfy, w których deponowana jest gotówka, pochodząca z utargu. Zwykle nie ma tam bardzo dużych kwot – właściciele sklepu najczęściej niezwłocznie wpłacają gotówkę do banku.
Wagi sklepowe
sklepy, w których sprzedaje się towar na wagę, muszą być wyposażone w specjalne urządzenia. Wagi sklepowe różnią się od tych, które wykorzystuje się w domu – podlegają osobnym przepisom prawa i muszą być legalizowane i kalibrowane. Dzięki temu nadają się do wyceniania wartości sprzedawanego towaru.
Dokumentacja w sklepie
Kolejnym aspektem wyposażenia sklepu jest wygospodarowanie miejsca na przechowywanie dokumentacji sklepowej. Niezależnie od asortymentu, każdy sklep musi posiadać miejsce do składowania faktur, dokumentów finansowych i rozliczeń, a także różnych formularzy i sprawozdań. Szczególnie jeśli sprzedawana jest w nim żywność. Wówczas oprócz standardowej dokumentacji, konieczne jest też gromadzenie danych związanych z bezpieczeństwem sanitarno-epidemiologicznym oraz higieną. Jest to dokumentacja HACCP i GHP, którą trzeba posiadać na miejscu, np. na wypadek kontroli upoważnionych do tego służb.
Zabezpieczenia przed kradzieżą
W sklepach stosowane są różne rozwiązania, które mają na celu utrudnienie kradzieży. Większe lokale mogą wynajmować firmę ochroniarską, jednak małe sklepy zwykle nie mogą sobie na to pozwolić. Powszechnie wykorzystywanymi metodami jest montaż kamer, których głównym zadaniem jest odstraszenie potencjalnego złodzieja, zgromadzony materiał może także być dowodem przestępstwa. W sklepach, w których klienci przemieszczają się między regałami z towarem, montuje się także specjalne lustra, które pozwalają sprzedawcy spojrzeć co dzieje się w bardziej ukrytych miejscach sklepu. W niektórych lokalach, pod ladą sklepową, znajdują się także przyciski alarmowe, które pozwalają dyskretnie wezwać pomoc.