Portal biznesowy – Wiadomości / Informacje / Porady
Blisko ludzi

Więcej warzyw i owoców – dlaczego są tak ważne w diecie pracownika?

owoce

Coraz więcej słyszy się o konieczności regularnego sięgania po warzywa i owoce. Niestety, większość z nas ma z tym duży problem. Chętnie sięgamy po gotowe posiłki, jadamy na mieście, podjadamy słone i słodkie przekąski. W efekcie na owoce i warzywa brakuje nam już czasu. Tymczasem wpływają one istotnie na nasz organizm. Bez nich utrzymanie zdrowia jest naprawdę bardzo trudne. Każdy, kto chce być wydajnym pracownikiem powinien o nich pamiętać. Spożywanie porcji warzyw i owoców może ułatwić sam pracodawca. Wystarczy postawić na zdrowy benefit i zadbać o to, aby pracownicy mieli w firmie dostęp do owoców i warzyw.

Co znajduje się w warzywach i owocach?

Zanim zrezygnujemy ze zjedzenia jabłka, banana czy marchewki powinniśmy dowiedzieć się, jakich składników nie otrzyma nasz organizm. Warzywa i owoce to doskonałe źródło między innymi:

  • witamin;
  • minerałów;
  • folianów;
  • antocyjanów;
  • błonnika.

Jeśli chodzi o witaminy, to poszczególne warzywa i owoce różnią się ich zawartością. I tak na przykład czarne porzeczki są doskonałym źródłem witaminy C. Podobnie owoce cytrusowe, po które szczególnie chętnie Polacy sięgają zimą. Warto pamiętać, że sprawdzają się one również latem – skutecznie gaszą pragnienie i orzeźwiają. Foliany chronią nas przed anemią, są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego i mózgu. Antocyjany neutralizują wolne rodniki, wykazują również działanie przeciwzapalne. Z kolei błonnik jest potrzebny do tego, aby nasz układ pokarmowy działał jak należy. Bardzo dużo zawierają go między innymi jabłka. Warto pamiętać, aby nie obierać ich ze skórki.

Jak owoce i warzywa wpływają na pracowników?

Regularne jedzenie warzyw i owoców podnosi odporność organizmu. W efekcie jesteśmy mniej podatni na infekcje i rzadziej chorujemy. Dla pracodawcy ma to ogromne znaczenie. Oznacza bowiem znacznie mniejszą liczbę zwolnień lekarskich, a tym brak konieczności organizacji pracy przy zmniejszonej obsadzie. Dzięki owocom i warzywom pracownicy otrzymują porcję witamin i minerałów, które niezbędne są do prawidłowej pracy układu nerwowego. W efekcie dużo łatwiej jest się skoncentrować, uwaga działa lepiej. Przekłada się to na wydajność pracy. Pojawia się mniej błędów, pracownicy pracują szybciej, w tym samym czasie są w stanie zrobić więcej. Generuje to większe zyski. Abonament na owoce i warzywa do biura zamówisz na stronie owocewpracy.pl.

Co zrobić, aby zapewnić pracownikom warzywa i owoce?

Można oczywiście pokusić się o samodzielne robienie zakupów, ale pochłonęłoby to mnóstwo czasu, którego większość właścicieli firm po prostu nie ma. Rozwiązaniem zdecydowanie lepszym jest skorzystanie z pomocy firmy zajmującej się dostarczaniem warzyw i owoców. Wystarczy wybrać produkt i złożyć zamówienie, aby pracownicy mieli dostęp do produktów naprawdę wysokiej jakości. Rzetelny dostawca dba o to, aby dostarczane przez niego produkty były świeże, aromatyczne, smaczne. Do tego dochodzi niemały wybór, co sprawia, że bez trudu można wybrać takie owocowo – warzywne paczki, które wpiszą się w preferencje smakowe personelu. Warto dodać, że benefity pozapłacowe w postaci owoców i warzyw są cenione przez pracowników, a jednocześnie nie są drogie.