Portal biznesowy – Wiadomości / Informacje / Porady
Firma

Jak powinno przebiegać projektowanie restauracji?

projektowanie restauracji

Restauracje to specjalne punkty usługowe, które wymagają pilnowania wielu konkretnych reguł. Wnętrze musi być atrakcyjne dla konsumentów, czyste, zadbane, estetyczne i niezwykle funkcjonalne. W przypadku restauracji każdy detal ma znaczenie. Żeby klienci chętnie przychodzi zjeść, muszą czuć się dobrze i przygotowanej przestrzeni. Jak powinno wyglądać projektowanie restauracji? Dlaczego warto skorzystać z porad projektanta? Dowiedz się wszystkiego, co najważniejsze, aby mieć wielu zadowolonych klientów.

Projektowanie restauracji – podstawowe informacje

Projektowanie restauracji ma swoje prawa i zasady. Mało kto o nich wie i tylko prawdziwi specjaliści wiedzą, czym się kierować, aby lokal gastronomiczny był nie tylko modny, lecz także funkcjonalny dla klientów oraz dla pracowników restauracji. Zabierając się za projekt, trzeba wiedzieć dokładnie, co chce się uzyskać. Całkiem inne wytyczne potrzebne są do zaprojektowania restauracji, inne do baru szybkiej obsługi, a jeszcze inne do kawiarni. Wiele zależy od wielkości pomieszczenia oraz od ilości potrzebnych maszyn czy też urządzeń.

Aby stworzyć naprawdę dobry i funkcjonalny projekt restauracji, należy zatrudnić specjalistę, który zna się dokładnie na projektowaniu przestrzeni gastronomicznych. Taki projektant wie, co z czym połączyć i jak ustawić, aby całość była funkcjonalna, modna i wyjątkowe. W trakcie tworzenia projektu warto zawrzeć w nim wszystkie najważniejsze informacje. Należeć będą do nich między innymi dane o tym, gdzie leży punkt gastronomiczny, aby całość pasowała do otoczenia wokół, co będzie podawane w danym lokalu, jakiego nakładu klientów można się spodziewać, ile musi być miejsc siedzących, czy w restauracji musi być łazienka, czy potrzeby jest bar albo miejsce dla kelnerów oraz wszelkie informacje dotyczące sprzętów na kuchni, ich ilości i rodzaju. Dodatkowo osoba zlecająca projekt powinna zawrzeć swoje pomysły albo istotne fakty. Jeśli dana placówka gastronomiczna ma już swoje logo bądź znane kolory, warto wspomnieć o tym projektantowi, który na pewno skorzysta z takich informacji, aby upiększyć restaurację i dopasować ją do wizji klienta.

Dobrze przygotowany projekt powinien być przedstawiony w postaci wizualizacji 3D. Dzięki temu projektowanie restauracji można zaplanować bardzo dokładnie, ponieważ klient jest w stanie zobaczyć wszystkie elementy składowe projektu. W ten sposób łatwo jest zauważyć elementy, które wymagają zmiany bądź też zachwycić się całym projektem i przyjąć go do realizacji.

Aranżacji przestrzeni gastronomicznych – co warto wiedzieć?

Jeśli chodzi o projektowanie restauracji, istotne są również wszelkie oświetlenia, które mają ułatwić klientom spokojne skonsumowanie posiłku. Dobre oświetlenie umożliwia stworzenie lokalu przejrzystego, czystego i wygodnego dla oczu, dzięki czemu przyjemnie się w nim je. To samo tyczy się dodatków na ścianach, jeśli te są spójne, a nieprzesadzone, umożliwiają one powstawanie miłej atmosfery do rodzinnych czy też romantycznych posiłków.

Tworząc restaurację, trzeba mieć również w głowie komfort poruszania się. To nie tylko dokładny układ pomieszczeń, lecz także rozkład stolików czy miejsc przy barze. Zarówno konsumenci, jak i kelnerzy, powinni móc się swobodnie poruszać po lokalu. To zapewnia bezpieczeństwo oraz komfort spożywania posiłków, co może przyciągać konsumentów chcących zjeść dobre jedzenie w spokojnej atmosferze.

Funkcjonalność wnętrza to podstawa!

Skupiając się na aranżacji wnętrz gastronomicznych, warto mieć na uwadze kilka istotnych faktów. Przede wszystkim niezwykle ważne jest wydzielenie stref. Pomogą one dobrze funkcjonować wszystkim klientom i pracownikom. Najlepiej już w projekcie technicznym rozpisać wszelkie pomieszczenia, które są potrzebne. W restauracji powinno być miejsce na kuchnię, część użytkową przez klientów, miejsce dla kelnerów, pomieszczenie do magazynowania produktów, na łazienkę oraz takie, w którym pracownicy mogą chwilę odpocząć, jednocześnie nie robiąc tego na oczach klientów. W trakcie ustalania projektu należy zwracać uwagę na ścieżki pracowników. Te nie mogą się ze sobą za często przecinać, inaczej nadmiar ludzi będzie na siebie wpadać, a to przyniesie wiele niepożądanych skutków. Jeśli kelnerzy będą sprawnie funkcjonować, nie tylko jedzenie będzie przychodzić szybko do klientów, lecz także w zespole nie pojawią się dodatkowe powody napięć i nerwów. Aby restauracja dobrze funkcjonowała, należy zrobić dobry projekt, który będzie zawierał wszelkie istotne informacje, aby lokal był nie tylko modny, lecz także wygodny i niezwykle funkcjonalny. Dzięki temu zyska wielu zadowolonych klientów i pracowników.