Portal biznesowy – Wiadomości / Informacje / Porady
Technologie

Akcesoria niezbędne do prowadzenia nowoczesnej i rentownej pizzerii

prowadzenie pizzeri

Wpadłeś na pomysł założenia pizzerii, ale obawiasz się konkurencji na rynku? Masz wszystko, co potrzebne w nowym biznesie – know-how, pasję, szefa kuchni, lokal, ale brakuje Ci wyposażenia? Aby wyróżnić się na tle innych lokali gastronomicznych i przekonać do siebie gości, zadbaj o odpowiednie wyposażenie kuchni. Podpowiadamy, co powinno się na nie składać!

Dobre, nieprzywierające blachy do pizzy do podstawa

Nawet najlepiej przyrządzone, doprawione i wyrośnięte ciasto drożdżowe nie będzie dobrze smakowało, jeśli się przypali. Sposobem na uniknięcie zakalca i nierównego wypieczenia potrawy jest dobra blacha. Taka, do której ciasto nie przywiera, a po wyjęciu z pieca, ładnie odchodzi. Równomierne rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni gwarantuje, że wypiek będzie udany, delikatnie zarumieniony i chrupiący.

Kluczem do prawidłowej obsługi blachy jest zabezpieczenie jej przed korozją. Tutaj wystarczy umycie i dokładne suszenie. Ważne są też drewniane lub silikonowe łopatki do ściągania pizzy. Nie rysują one powierzchni teflonowej, która po zdarciu praktycznie nie nadaje się do dalszego użytkowania.

Łopatki, wałki i radełka – wszystko do przyrządzania i porcjowania ciasta

Ciasto na blasze trzeba równomiernie rozłożyć, a potem ściągnąć/zsunąć w taki sposób, aby się nie rozerwało, a składniki pozostały na swoim miejscu. To samo dotyczy porcjowania. Producenci elementów wyposażenia pizzerii zadbali o to, abyś miał do dyspozycji szereg praktycznych akcesoriów. Są nimi np. łopatki do pizzy z ostrzami ze stali chromowo-molibdenowej z antypoślizgowymi rękojeściami. Do obsługi pieców opalanych drewnem przydają się natomiast drewniane łopaty do pizzy wykonane z drewna bukowego.

Pozostaje jeszcze kwestia porcjowania pizzy. Do uzyskania idealnych trójkątów potrzebujesz ostrego noża, a najlepiej radełka. Niektórzy restauratorzy w pizzerii serwują gościom ciasto w całości i dołączają radełko, aby ci mogli samodzielnie wydzielić swoje porcje.

Wyrabianie ciasta – nie zawsze musisz to robić ręcznie

Twój lokal pęka w szwach, a telefony z zamówienia na dowóz nie milkną? Wyrabianie ciasta bywa bardzo pracochłonne, a Ty nie chcesz przecież, by Twoi goście zbyt długo czekali. W tej sytuacji warto wyposażyć się między innymi w większą ilość nowoczesnych i praktycznych narzędzi do pizzerii. Można je znaleźć na https://iguanasklep.pl/branze/pizzeria

Wesprzyj się również dobrym mikserem spiralnym, który jednorazowo może wyrobić nawet 15 kg ciężkiego ciasta! Robiąc większy zapas możesz też bezpiecznie przechować go w dedykowanych pojemnikach, gdzie będzie swobodnie rosło, przybierając od razu pożądany kształt.