Portal biznesowy – Wiadomości / Informacje / Porady
Technologie

Wyposażenie kuchni gastronomicznej. Poradnik dla początkujących restauratorów

Wyposażenie kuchni gastronomicznej

W każdym przedsiębiorstwie niezbędny jest odpowiednio dobrany sprzęt. Restauracje nie są tutaj wyjątkiem. Planując wielkie otwarcie nowego lokalu, starannie skompletuj wyposażenie kuchni gastronomicznej i rozplanuj jego rozmieszczenie. Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Sprawdź w naszym poradniku dla początkujących restauratorów!

Dlaczego warto zadbać o przemyślane wyposażenie kuchni restauracyjnej?

To, co umieścisz w kuchni w lokalu gastronomicznym, będzie miało bardzo duży wpływ na komfort i tempo pracy szefów kuchni oraz kelnerów. Sprzęt, na który się zdecydujesz, powinien wyróżniać się niezawodnym działaniem, wytrzymałością i intuicyjną obsługą. Ważne jest również to, by prawidłowo rozmieścić wyposażenie kuchni w restauracji. Dzięki temu przemieszczanie się w kuchni będzie przebiegało sprawniej, a sprzęt będzie łatwo dostępny.

Wyposażenie kuchni przemysłowej – podstawowy sprzęt

Jeżeli dopiero stawiasz pierwsze kroki w gastronomii, starannie przemyśl wybór urządzeń, które umieścisz w kuchni. Przed złożeniem zamówienia na kompleksowe wyposażenie kuchni przemysłowej przygotuj listę podstawowego sprzętu oraz spis akcesoriów i urządzeń, które mogą Ci się przydać. Następnie zweryfikuj dostępny budżet i na początek postaraj się zamówić jak najwięcej pozycji z pierwszej listy. Co powinno się na niej znaleźć?

Profesjonalny sprzęt gastronomiczny

Aby przygotowywać potrawy, będziesz potrzebować przede wszystkim pieca, piekarnika lodówki i zamrażarki. To z ich pomocą przechowasz składniki w odpowiedniej temperaturze i poddasz je podstawowej obróbce cieplnej. W zależności od tego, w czym będzie się specjalizował lokal, niezbędne będzie również inne wyposażenie kuchni przemysłowej. W barze typu fast-food potrzebna będzie frytkownica, w punkcie serwującym kebaba wykorzystasz grille gastronomiczne, a w pizzerii specjalne piece.

Do podstawowych elementów wyposażenia należą również kuchenki mikrofalowe, które znacznie usprawniają przygotowywanie potraw. Od samego początku warto również zainwestować w zmywarki przemysłowe – z ich pomocą szybko umyjesz naczynia bez ryzyka ich uszkodzenia. Zwróć uwagę również na to, by przestrzeń wypełniały odporne na uszkodzenia, łatwe w czyszczeniu meble gastronomiczne.

Naczynia i przybory kuchenne

Aby precyzyjnie przygotować wszystkie składniki i zmienić je w pyszną potrawę, zaopatrz się w profesjonalne naczynia i przybory kuchenne. Na początek wystarczą Ci standardowe patelnie, pojemne garnki i świetnie zaostrzony zestaw noży. Zadbaj o to, by wszystkie te produkty były łatwe w czyszczeniu i poręczne – w ten sposób zadbasz o komfort pracy szefów kuchni.

Okap gastronomiczny

Elementem wyposażenia, który często jest niedoceniany przez początkujących restauratorów, jest okap gastronomiczny. Z jego pomocą zadbasz o bezpieczeństwo i higienę pracy w kuchni. Pochłania nieprzyjemne zapachy, parę wodną oraz tłuste opary. Obniża w ten sposób temperaturę w kuchni i podnosi komfort pracy. Niezależnie od wymiarów kuchni restauracyjnej, nie lekceważ tego urządzenia. Wysokiej jakości okapy gastronomiczne dostępne w Wammashop.pl powinny znaleźć się na szczycie Twojej zakupowej listy wyposażenia do restauracji.

Urządzenia i akcesoria higieniczne

Podstawowym obowiązkiem właściciela lokalu gastronomicznego jest troska o przestrzeganie przepisów BHP. Zapewnij zatem pracownikom dostęp do wysokiej jakości środków higienicznych, takich jak mydła czy preparaty do dezynfekcji. Zaopatrz się również w zapas rękawiczek jednorazowych, czepków i fartuchów.

Wyposażenie kuchni w restauracji – w co jeszcze warto zainwestować?

Wraz z rozwojem restauracji możesz pozwolić sobie na udoskonalanie wyposażenia. Jeżeli fundusze Ci na to pozwolą, jeszcze przed otwarciem możesz poszerzyć wyposażenie kuchni w restauracji o ekspresy do kawy, roboty kuchenne, termomixy czy maszyny do lodów. Każde z tych urządzeń pozwoli Ci usprawnić pracę, odciążyć personel i poszerzyć menu o kolejne pozycje. Ciekawym wyborem będą również opiekacze, maszynki do makaronu czy zestawy do fondue.

Niezależnie od tego, na jakie urządzenia zdecydujesz się na początku działalności, postaw na najwyższą jakość. Nie oszczędzaj na piecach czy lodówkach, aby nie narażać się na przestoje w pracy wywołane awariami już na początku działalności. Zdecyduj się raczej na mniejszą ilość sprzętu od sprawdzonych producentów i stopniowo poszerzaj wyposażenie kuchni gastronomicznej.

Dobrze dobrane wyposażenie kuchni gastronomicznej to klucz do sukcesu!

Rozpoczęcie działalności gastronomicznej to prawdziwe wyzwanie. Jako początkujący restaurator pamiętaj jednak, że odpowiedni wybór sprzętu ma bardzo duży wpływ na komfort pracy personelu i jakość obsługi gości. Starannie przemyśl zatem, jakie wyposażenie kuchni przemysłowych będzie Ci potrzebne już na początku działalności. Dzięki temu świadomie rozplanujesz fundusze i będziesz mógł zainwestować w niezawodny sprzęt najwyższej jakości!