Portal biznesowy – Wiadomości / Informacje / Porady
Technologie

Zastosowanie kuwet do lodów w gastronomii: 5 korzyści dla restauratorów

Zastosowanie kuwet do lodów

Kuwety do lodów to jedne z najczęściej stosowanych pojemników w branży gastronomicznej. Można je spotkać w takich miejscach jak lodziarnie, kawiarnie, cukiernie, bary czy restauracje. Właściwy dobór opakowań może przynieść restauratorom szereg korzyści. Oto najważniejsze z nich.

5 korzyści z zastosowania plastikowych kuwet do lodów w restauracji

Przedłużenie przydatności do spożycia

Lody należą do grupy produktów łato psujących się. W przypadku roztopienia i ponownego zamrożenia istnieje duże ryzyko namnażania się szkodliwych dla zdrowia bakterii, takich jak salmonella. Dlatego tak ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury w trakcie magazynowania i transportu lodów. Opakowania z tworzywa sztucznego zapewniają bezpieczeństwo mrożonym deserom, niwelując zagrożenie dla zdrowia spowodowane zatruciem drobnoustrojami namnażającymi się pod wpływem ciepła. Kuwety do lodów są projektowane w taki sposób, żeby utrzymywały stabilną temperaturę wewnątrz opakowania. Dzięki temu lody zachowują swój smak, zapach, konsystencję oraz właściwości, spełniając oczekiwania konsumentów.

Spełnienie rygorystycznych norm i przepisów dotyczących przechowywania żywności

Kuwety do lodów (np. http://stark.pl/kuwety-na-lody) powstają z wysokiej jakości tworzyw sztucznych, które spełniają rygorystyczne przepisy, zarówno polskie, jak i europejskie, dotyczące przechowywania żywności. W branży gastronomicznej najczęściej stosuje się polipropylen oznaczony symbolem PP. To bezbarwne i bezwonne tworzywo o niskiej gęstości i wysokiej odporności chemicznej. Nie ma istotnego wpływu na zmiany w składzie żywności i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Producent żywności, wybierając opakowania gastronomiczne do lodów z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, nie naraża się na wysokie kary finansowe związane z nieprzestrzeganiem przepisów krajowych i UE. Producent opakowań plastikowych spożywczych jest zobowiązany do poinformowania, z jakich materiałów zostało wykonane dane opakowanie. Przy produkcie powinny znaleźć się także dodatkowe oznaczenia, dotyczące zastosowania produktu (np. płatek śniegu informujący, że kuweta nadaje się do przechowywania żywności mrożonej).

Oszczędność przestrzeni w zamrażalniku

Nowoczesne kuwety do lodów są dostępne w wielu kształtach i rozmiarach. Pojemniki są projektowane w taki sposób, żeby efektywnie wykorzystać całą przestrzeń do przechowywania (także w pionie). Można je bezpiecznie sztaplować, oszczędzając sporo miejsca w zamrażalniku.

Ograniczenie strat żywności

Bezpieczny pojemnik z dobrze dopasowaną pokrywką, gwarantującą szczelność, pozwala ograniczyć marnotrawienie żywności. Dzięki temu producent może uniknąć strat finansowych związanych z koniecznością utylizacji nienadających się do spożycia produktów.