Portal biznesowy – Wiadomości / Informacje / Porady
Technologie

Jaka zamrażarka do gastronomii?

strawberries zamrozone

W zdecydowanej większości obiektów gastronomicznych mrożenie jest jednym z najbardziej popularnych sposobów konserwowania żywności. Z uwagi na specyficzne wymagania dla tej branży, zamrażarki muszą wyróżniać się odpowiednimi parametrami. Wysokiej jakości sprzęty nie tylko zapobiegają szybkiemu psuciu się żywności. Możliwość ustawienia odpowiednio niskiej temperatury pozwala zachować wartości odżywcze danych składników oraz ich smak. Jak wybrać odpowiednie urządzenie do gastronomii?

Zamrażarki skrzyniowe – najczęstszy wybór w restauracjach

Tego typu sprzęty cieszą się zdecydowanie największą popularnością, co wynika z ich uniwersalności i sporych rozmiarów. Tym, co je wyróżnia, jest brak półek i przegródek, dzięki czemu udało się uzyskać dużą pojemność, tak potrzebną w większości obiektów gastronomicznych. Dodatkową zaletą jest możliwość przechowywania zróżnicowanych produktów, nawet o nietypowych kształtach. Chłodziarko-zamrażarka ma kształt skrzyni i jest otwierana z góry, więc można wypełnić ją aż po brzegi. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

zamrozone warzywa

  • Lodówko-zamrażarka sprawdza się zarówno do przechowywania ryb, mięs, warzyw, jak i owoców. Dodatkową zaletą jest ograniczenie częstotliwości robienia zakupów, gdyż produkty na długi czas zachowują swoją świeżość i jakość.
  • Wspomniana konstrukcja zamrażarki sprawia, że użytkowanie sprzętu jest wygodne, a przy tym nie ogranicza on przestrzeni podczas otwierania drzwiczek.
  • Opisywane urządzenie ma wiele przydatnych funkcji, w tym wyświetlacz temperatury oraz wskaźnik jej wzrostu i spadku. Zapewnia przy tym możliwość zamknięcia na klucz. To dobry wybór również wtedy gdy zastanawiamy się jaka zamrażarka No Frost sprawdzi się w naszym lokalu.
  • Na rynku dostępne są różne modele, które można bez problemu dopasować do swoich potrzeb. Część z nich jest wyposażona w płaską lub wypukłą szybę, co ułatwia zidentyfikowanie konkretnego produktu jeszcze przed podniesieniem drzwiczek. Oprócz tego, można znaleźć wersje ze stalową lub aluminiową pokrywą.

Ile prądu pobiera zamrażarka skrzyniowa? Wszystko zależy od tego na jaką klasę energetyczną się zdecydujemy. Niemniej jednak, znalezienie urządzenia w atrakcyjnej cenie z klasą A++ lub A+++ nie stanowi większego problemu. Przyjmuje się, iż roczne zużycie wynosi około 200 – 300 kWh, jednak modele o większej pojemności mogą zużywać nawet 350 kWh. Najmniej kosztowne w zakupie i eksploatacji są oczywiście małe zamrażarki.

Schładzarko-zamrażarki szokowe – co warto o nich wiedzieć?

Drugim rodzajem sprzętu, który znakomicie sprawdza się w gastronomii jest właśnie schładzarko-zamrażarka szokowa. Jej popularność wynika z faktu, iż urządzenie jest w stanie zamrozić spore ilości produktów spożywczych w bardzo krótkim czasie. Wykorzystuje się je także do maksymalnie szybkiego schładzania lub zamrażania różnego rodzaju potraw, od razu po ich przyrządzeniu. Jak działa chłodziarko-zamrażarka tego typu?

  • Mrożenie szokowe sprawia, że kryształki lodu w które zamieniają się cząsteczki wody znajdujące się w jedzeniu są bardzo małe. Dzięki temu, nie trzeba się obawiać, że produkt zmieni swoją konsystencję, smak czy strukturę.
  • Kolejną zaletą jest to, iż nawet mała zamrażarka szokowa wpływa na zmniejszenie odparowania wody o około 2-3%. Co za tym idzie, potrawy nie są suche, a ich jakość jest znacznie lepsza.

Czym różnią się tego typu urządzenia od takich sprzętów jak klasyczne zamrażarki szufladowe? “Szokówki” są w stanie w znacznie krótszym czasie osiągnąć pożądaną temperaturę. Co istotne, potrawy które zostały zamrożone zachowują swój kolor i wszystkie właściwości fizyczne. Opcja szybkiej redukcji temperatury wpływa na ograniczenie rozwoju drobnoustrojów. Kolejną korzyścią dla osób zarządzających lokalem jest możliwość bardziej racjonalnego i mądrzejszego planowania posiłków. Ile wat ma zamrażarka szokowa? Wszystko zależy od rozmiarów, jednak zazwyczaj jest to około 1000-1500 W. Wybierając sprzęt do swojego lokalu, trzeba zawsze kierować się potrzebami danego miejsca oraz tym jakie potrawy są w nim serwowane.